Praktijk

De invloed van inflammatie op energieverbruik in rust

27 oktober 2017
Het energieverbruik in rust (REE) van een patiënt is moeilijk te voorspellen. Mogelijk speelt inflammatie hierbij een rol. Waarom dit onderzoek? De gouden standaard voor het meten van de REE is indirecte calorimetrie. Als dit onmogelijk is, kan deze worden geschat met formules. In een ziekenhuispopulatie is de foutmarge...
Meer

Vijf basissmaken, meer dan een biljoen geuren

27 oktober 2017
Sanne Boesveldt over smaak en geur Ook wij kunnen heel goed een chocoladespoor in het gras vinden. Dus hoezo kunnen honden beter ruiken dan mensen? Zomaar een voorbeeldvraag uit de praktijk van ir. Sanne Boesveldt, universitair docent Sensoriek en eetgedrag. Ze praat ons bij over de rol van smaak en geur. Wat is een bek...
Meer

‘Krachten bundelen!’

27 oktober 2017
Dr. Marian de van der Schueren is sinds 2013 lector Voeding en Gezondheid aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Samen met associate lector dr. Elke Naumann geeft ze vorm aan het lectoraat. De van der Schueren wil onder andere de onderzoeksattitude van de diëtist verbeteren. Lectoraten doen praktijkgericht onderzoek en...
Meer

Herkenning van ondervoeding en risicofactoren met de PG-SGA

27 oktober 2017
De PG-SGA is vertaald naar de Nederlandse setting. Daarmee is er nu een vier-in-één-instrument op maat voor proactieve preventie en behandeling van ondervoeding. De Scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) is ontwikkeld om de patiënt globaal te beoordelen op het risico op ondervoeding en depletie. D...
Meer
Pagina 1 van 6712345...102030...Minst recente »